Bayraktar TB3, hedefi tam isabetle vurdu

Baykar'ın yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA, ilk kez silahlanarak gerçekleştirilen test atışında hedefi tam isabetle vurdu. MAM-T mühimmatı ile icra edilen atış testi, Bayraktar TB3'ün geliştirme sürecinde kritik bir kilometre taşı oldu.

17 Ocak Cuma günü Edirne'nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden havalanan Bayraktar TB3, Roketsan'ın geliştirdiği iki adet MAM-T mühimmatı ile test uçuşuna çıktı. ASELSAN'ın ürettiği ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi'ni kullanan TB3, ilk test atışında belirlenen hedefi başarıyla vurdu. Sınıfındaki lider insansız hava aracı olarak geliştirilen TB3, mühimmat entegrasyon testlerine planlanan takvime uygun olarak devam edecek.

TCG Anadolu'dan tarihi havalanış ve iniş

Bayraktar TB3, 19 Kasım'ıda TCG Anadolu'nun 12 derece eğimli rampasından başarıyla havalanarak bir ilke imza atmıştı. Ege ve Akdeniz'ın buluşma noktasında gerçekleştirilen 46 dakikalık test uçuşu sonrasında, iniş destek ekipmanı kullanmadan yine aynı pistte başarıyla iniş yapan TB3, gemi testlerini de başarıyla sürdürüyor. Çanakkale açıklarında seyreden TCG Anadolu'ıdaki ikinci uçuş testinde iki kez daha iniş kalkış yaparak test parametrelerini eksiksiz yerine getirdi.

Yerli ve milli motorla kritik testler

Bayraktar TB3, 25 Haziran 2024'te Edirne Keşan'ıdaki Baykar Test Merkezi'nde Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi'ni tamamlayarak 36 bin 310 feet irtifaya ulaştı. Yerli olarak TEI tarafından geliştirilen PD-170 motoruyla gerçekleştirilen bu test, TB3'ün gelişiminde kritik bir eşik olarak kayıtlara geçti. Bayraktar TB3, toplam 887 saat 23 dakikalık uçuş süresiyle önemli bir tecrübeye ulaştı ve 20 Aralık 2023'teki uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kalarak 5 bin 700 kilometre mesafe katetti.

Milli kamera ve yüksek performans

26 Mart 2024'te Aselsan'ın milli olarak geliştirdiği ASELFLIR-500 sistemiyle ilk kez uçan Bayraktar TB3, elektro-optik keşif ve hedefleme sistemi entegrasyonunda dünyadaki muadillerine kıyasla önemli bir performans sergiledi.

Güçlü kabiliyetlerle caydırıcı etki

Katlanabilir kanat yapısı ve uzun menzilli haberleşme kabiliyeti sayesinde Bayraktar TB3, keşif-gözetleme ve taarruz görevlerinde önemli bir çarpan etkisi yaratacak. Deniz aşırı hedeflere karşı taarruz kabiliyetiyle TB3, Türkiye'nin savunma sanayii gücünü uluslararası arenada bir adım daha ileri taşıyacak.