Katılımcı Yönetimin Rekoru Ankara’da Kırıldı; Yılmaz yeniden başkan

Katılımcı Yönetimin Rekoru Ankara’da Kırıldı; Ankara Kent Konseyi’nde yeniden Halil İbrahim Yılmaz dönemi

Ankara Kent Konseyi Genel Kurulu gerçekleştirildi…

Katılımcı Yönetimin Rekoru Ankara’da Kırıldı

Farklılıklar ‘Ortak Akılda’ Buluştu!

Ankara Kent Konseyi’nde yeniden Halil İbrahim Yılmaz dönemi…

ANKARA-BHA

Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen Ankara Kent Konseyi 6. Olağan Genel Kurulu’na Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ile ilçe belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üyeler yer aldı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen ve katılımcı yönetimin rekorunun kırıldığı Genel Kurul’da erken saatlerinden itibaren delegeler salonu doldurdu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Genel Kurul’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü halk oyunları ekibi gösteri sundu. Genel Kurulda ayrıca Ankara Kent Konseyi’nin ‘Bu Seyirde Herkes Kaptan’ ve Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’nun seslendirdiği ‘Benim Adım Ankara’ adlı filmleri izletildi.

“120’den fazla tavsiye kararı aldık”

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, yaptığı konuşmada, son 5 yılda 48 çalışma grubu, 10 meclis ve bu meclislerin altında yer alan 56 alt çalışma grubunun gerçekleştirdiği 6 binin üzerinde toplantı ve binden fazla etkinlik yapıldığını belirtti. Yılmaz şöyle konuştu:
“10 binlerce saat akan akıl ve alın teri, 100 binin üzerinde aktif yurttaş, 20 milyonun üzerinde etkileşim, 10 ulusal, 3 uluslararası ödülle katılımcı yönetimin kalbi, buradaki herkesin iyi niyeti ve büyük emeğiyle Ankara’da attı. 120’den fazla tavsiye kararı aldık. Kanunun gereği başkanımızın öncülüğünde yerine getirildi, ABB Meclisinde bütün tavsiye kararlarımız oy birliğiyle kabul edildi”

“Başkent’in ortak aklının bereketini ortaya koyduk”

Yılmaz, bisiklet eylem planından, engelsiz sanat atölyelerine, Ankara’nın tarım envanterinden, iklim eylem planına, sıfır atık projelerinden, Cumhuriyetin 100. yıl etkinliklerine, Türkiye’nin ilk iklim değişikliği dairesinin kurulmasından, kırsal kalkınma desteklerine kadar, her alanda alınan kararlarla Başkent’in ortak aklının bereketini ortaya koyduklarını söyledi.

“Kenti bize oy verenlerle değil yüzde yüzüyle idare etmek istiyoruz”

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Ankara’nın tek başına idare edilmesinin mümkün olmadığını, mutlaka paydaşlarla birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Yavaş şöyle konuştu:
“Biz belediye olarak bu çağrıyı yaptık ve gerçekten çok büyük bir katılım oldu. 2 bin 400’ün üzerinde toplantı yapıldı, 100 bine yakın vatandaşımız komitelere katılmak suretiyle bizlere paydaş oldu. Sonuç itibarıyla Ankara Kent Konseyimiz dünya çapında 3 ödül aldı.” dedi.

“Sevgili Ankaralılar biz yüzde 60 oy almış olabiliriz ama bu kenti sadece bize oy verenlerle değil kentin yüzde yüzüyle idare etmek istiyoruz.” diyen Yavaş, herkesin yönetime katılmasını istediklerini ifade etti.

Yavaş, “Dün, ABB’nin Strateji Planı’nı gözden geçirirken bürokrat arkadaşlarımıza şunları söyledim; tek başına bizim bürokratlarımız bugün dünyada trend olan ideal kent, ideal başkenti tek başımıza yakalamamız mümkün değil. Buna ilçe belediye başkanlarımızın paydaş olması lazım. Sağ olsunlar, onların da hemen hemen hepsi kent konseyin davetine icabet etti. 25 belediye başkanı ile inşallah önümüzdeki dönem birlikte hareket edeceğiz. Ortada bir problem varsa boşu boşuna birbirimizi suçlamayalım, hep birlikte bu masanın etrafına oturalım, çözümleri birlikte tartışalım. Ankara’nın daha da gelişmesini istiyorsak hep birlikte gerekeni yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Halil İbrahim Yılmaz yeniden başkanlığa seçildi

Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin başkanlığında divan başkanlığı oluşturulan Genel Kurul’da, 2450 delegenin katılımıyla yapılan oylamada, Halil İbrahim Yılmaz 2446 oy alarak yeniden başkanlığa seçildi. Delegeler arasından yapılan oylamada ise Ankara Kent Konseyi Onur Kurulu, İstişare Kurulu, Danışma Kurulu ve Yürütme Kurulu üyeliklerinin seçimi de yapıldı.

Ankara Kent Konseyi Kent Ombudsmanlığı oluşturacak
Türkiye’de kent konseyleri deneyimini dönüştüren uygulamalara imza atan Ankara Kent Konseyi katılımcı süreçleri yeni ve etkin bir boyuta taşımak için kent ombudsmanları görevlendirecek. Kent konseyinin aldığı tavsiye kararlarını bire bir takip edecek, çalışma grupları ve meclislerin sorun tanımlama ve mevcut durum analizi çalışmalarına katkıda bulunacak ve katılımcı süreçlerde ara buluculuk yapacak kent ombudsmanları bu alanda yenilikçi bir girişim olarak denenecek. Kent ombudsmanlarının alanında deneyimli akademisyen, bürokrat ve uzmanlardan oluşması öngörülmekle birlikte görev tanımları ve çalışma usulleri mevzuata uygun olarak yeni çalışma döneminde ayrıntılandırılacak.

Katılan her üye adına 1 fidan

Dünya Katılımcılık ve Demokrasi ödüllü de alan Ankara Kent Konseyi Genel Kurulu’na katılan her bir üye adına fidan dikimi de gerçekleştirildi. Üyelere dikimi yapılan fidanlar için de sertifikalar verildi.

Ankara Kent Konseyi; ‘Gücü Etkisinde’

5 yıllık sürede 100 binden fazla aktif yurttaş katılımının olduğu 6 binin üzerinde toplantı ve etkinlik, 15 bine yakın Meclis ve Çalışma Grubu gönüllüsü ile birlikte 25 milyon global etkileşim gerçekleşirken, 10 ulusal ve 3 uluslararası ödül ile 120 tavsiye kararının alındığı Ankara Kent Konseyi, yeni dönemde de kentin gelecek yüzyıla hazırlanması yolunda katkı sağlamayı sürdürecek.

Ankara Kent Konseyi spordan kültür ve turizme, çevre ve iklimden kırsal kalkınmaya, engelsiz bir kentten hayvan hakları dostluğuna, bir kentin ekonomik kalkınmasına, sosyokültürel etkileşimlere kadar her alanda kentin her noktasında projeler, üretime yönelik çalışmalar, sorunlara çözüm önerileri geliştiren bir yapı olarak örnek bir model oluşturması ile biliniyor.