Tekirdağ’da “Sivil Toplum ile Medya Buluştu
Damla GÖÇ AKYÜZ / TEKİRDAĞ, (BHA)
Sivil toplum kuruluşları ile medyanın iletişiminin güçlendirilmesini amaçlayan ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) tarafından, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleştirilen programa; Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürü Yurdanur Arıcan, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TİMBİR Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Bölge Başkanı Özkan Dikmen, BHA Genel Müdürü Muhammet Kaçar, TİMBİR Yönetim Kurulu Üyeleri Nevser Tavğaç, Adil Koçalan, TİMBİR Danışma Kurulu Üyeleri Fahri Yağlı, Osman İslam, TİMBİR üyesi Taner Akkuş ile Doğuş Üniversitesi İletişim fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Yarkın Çelik ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
ÖZKAN: STK MEDYA İLİŞKİLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN BU PROGRAMLAR ÖNEMLİ
BHA Tekirdağ Temsilcisi ve Pusula Gazetesi Editörü Habibe Uzel’in sunduğu programın açılışında konuşan TİMBİR Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Bölge Başkanı Özkan Dikmen “İlişkileri geliştirmek adına bu tür programlar çok önemli. Türk İnternet Medya bünyesinde bir etkinlik olacağı zaman hemen ben el kaldırıyorum. ‘Başkanım Tekirdağ’ diyorum sürekli. Bu ikinci toplantımız. İlk toplantımızı sayın başkanımızın önderliğinde, Türk Batı Trakya Gazeteciler Derneği Konferans Salonu’nda, ‘Kültür Haberciliği’ dalında yapmıştık. Dolayısıyla mesleki açıdan gelişimimizi sağlamak ve kent adına bu tür toplantıları ben çok önemsiyorum, çok değerli buluyorum. Sayın başkanımız da sağ olsun, bu STK buluşmalarının ikinci bölümünde, Marmara Bölgesi’ de Tekirdağ olarak aldık. Bir sonraki sene Edirne’de yapacağız inşallah. Ben katılımınız için çok teşekkür ediyorum. Destek veren Valimiz ve STK İl Müdürümüze, Batı Trakya Gazete Dernek Başkanına, Ticaret Odası Başkanımıza, Namık Kemal Üniversitesi’ndeki rektörümüze, aramıza katılan hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
DR. BASA: “BÜTÜN PROJELERİMİZDE MEDYAYA YER VERMEK LAZIM”
İMEF ve TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ise yaptığı konuşmada; “Türk İnternet Medya Birliği, yaklaşık 3 yıldır birlikte olan ve Türk internet birliklerini bir araya getiren, önce haklarını savunmak sonra ortak projeler vermek üzere kurulan bir sivil toplum örgütüdür. 20-25 ülkeden üyemiz mevcut. Bugün 1100 tane internet gazetesiyle birlikte hareket ediyoruz. Önce kendimize çuvaldızı batıralım dedik. Bu kapsamda yıllarca çeşitli eğitimler yapıyoruz. Tam yaparken de Sivil Toplum İşleri Genel Müdürlüğümüze gitmiştik. Sivil Toplum İşleri Genel Müdürlüğümüz derneklere önemli kanallar açtı ve projeler veriyor. Bu projeleri yapabilenleri dernekleri de destekliyor ama bunların yeterince medyada yer alamadığını söylemiştik. Biz 2 yıldır Sivil Toplum Medya buluşmalarını yapıyoruz. Amacımız sivil toplum örgütlerinin yapmış olduğu faaliyetlerde, medyada daha çok yer almaları için ne yapması lazım gerektiğiyle ilgili karşılıklı bir istişare toplantısı aslında bu. Geçen yıl 7 bölgede olmak üzere 7 il de yaptık. Türkiye’nin her yerine giderek, sivil toplum örgütlerini medyayla buluşturacağız ve karşılıklı iletişim kurmalarını sağlayacağız. Bizim yaptığımız büyük faaliyetlerin yanı sıra sizlerin de yaptığı çok fazla faaliyet var. Hem görsel gazete vasıtasıyla hem medya vasıtasıyla hem televizyon vasıtasıyla tüm dünyanın izleyeceği bir hal alması gerek. İşte medya öyle bir şey. Medya aslında bizim en önemli tanıtım elçimiz. Bu yüzden bütün projelerimizde medyaya yer vermek lazım. Nasıl yer vermemiz hakkında, nasıl bülten oluşturacağımız hakkında, bir gazeteci nasıl iletişim kurar bunları detaylandıracağız” diyerek toplantının içeriği hakkında katılımcılara TİMBİR’i ve amaçlarını anlattı.
‘İNTERNET AŞK HİYAKESİYLE EVLERE GİRDİ’
Basa yaptığı anlatımda, internetin önemi ve insanların hayatlarındaki yerini anlattı. İnternetin askeri amaçlı bulunmuş olsa da bir aşk hikayesiyle evlere girdiğini bildiren Basa; “Atom bombasının formülünü bulundu ama Hiroşima’ya atıldığında mutlu olunmadı. İnternet aslında tam olarak böyle bir şey. Dünya’nın en yararlı şeyidir. İnternet olmasa, iletişim kuramazdık. Teknolojiyi zorlu yollardan da olsa öğrenmeye başladık. Aslında nasıl bulmuşlar diye araştırma yaptığımızda da 1964’lü yıllarda askeri amaçlar için bulunmuş ama bir aşk hikâyesiyle de sivilleşmiş. NASA’da çalışan bir bilim adamı arayamadığı için hanımıyla iletişime geçmek için ilk defa evine bağlıyor. Böylelikle bir aşk hikayesiyle sivilleşmiş oluyor” dedi.
“HAYATIMIZIN YAKLAŞIK YÜZDE 42’Sİ ÇEVRİMİÇİ”
Ayakta kalınan zamanın yüzde 42’sinin internette geçirdiğine dikkat çeken Basa; “Bugün internet herhalde kullanmayan yoktur. Neden girdiğimize baktığımızda ise bilgi edinmek, etkinliklerden haberdar olmak için yüzde 67 oranında tarama yapıyoruz. Ürün ve markalaştırması, arkadaşlarla iletişimi kuvvetlendirmek için kullanıyoruz. Yeni şeyler öğrenmek, TV şovları, filmler ve bunun gibi daha birçok etkinlik ve durum için kullanıyoruz. Eğitim için ise yüzde 49 oranında internet kullanıyoruz. Yine diğer sebeplere baktığımızda iyi bir oran. Hayatımızın yaklaşık yüzde 42’si çevrimiçi. Yani günde yaklaşık 8 saat internete girdiğimizi, 8 saat de uyuduğumuzu düşünürsek geri kalan ayakta kaldığımız zamanın yüzde 42’sini internette geçiriyoruz. En çok erkekler interneti kullanıyor. Son 5 yılda da sosyal medya kullanımı iki kat arttı” ifadelerini kullandı.
SUNUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Sivil Toplum Örgütlerinin Dijital Kapasitesinin Geliştirilmesi, Dijital İçerik Üretimi, Sivil Toplum Kuruluşları Etkin Sosyal Medya Kullanımı, Sivil Toplum Kuruluşları Basın, Medya İletişimi ve İnternet Ortamında Kişisel Verilerin Korunması ve Telif konularında sunumlar gerçekleştirildi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Yarkın Çelik’in moderatörlüğünü yaptığı programda TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa’nın yanı sıra, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar ve Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk ve yeni medya, dijital içerik üretimi ve STK medya iletişimi konuşlarında sunumlar yaptı.