Türkiye'yi karalayan Merve Dizdar, 'Fransız tarikati'ne mi girdi?

Menajerliğini 'Ayşe Barım'ın yaptığı, Türkiye'ye yönelik açıklamalarıyla tartışma konusu olan Merve Dizdar, Fransa'dan "Sanat ve Edebiyat Nişanı"nı (Ordre des Arts et des Lettres) alacağını açıkladı. Dizdar, nişan ile birlikte şövalye unvanı da alacağını kaydetti.

Nişanın, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından 28 Ocak'ta yapılacak bir törenle Merve Dizdar'a takdim edileceği öğrenildi. 

Öte yandan Fransa'da nişana yüklenen anlamlar ve nişan sahibine verilen unvanlar dikkat çekiyor.

SANAT VE EDEBİYAT NİŞANI NEDİR?

Sanat ve Edebiyat Nişanı, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından sanat ve edebiyat alanında, özellikle Fransa’nın kültürel mirasını koruma ve yayma misyonuna katkı sağlayan kişilere veriliyor. Bu ödül, hem Fransız vatandaşlarına hem de yabancılara takdim edilebiliyor.  

Ödül alanlar, genellikle Fransa'nın kültür elçileri olarak anılıyor ve Fransa kültürüne yönelik uluslararası projelerde yer alabiliyor.

Nişanın 3 derecesi bulunuyor:

Chevalier (Şövalye): Nişanın ilk seviyesi ve en çok verilen unvan.

Officier (Subay): Daha yüksek katkı sağlayanlara veriliyor.

Commandeur (Komutan): En yüksek onur seviyesi ve yalnızca çok seçkin bireylere takdim ediliyor.

Bu nişanı alanlar, adlarının önünde "Chevalier", "Officier" veya "Commandeur" unvanlarını kullanabiliyor.

ŞÖVALYE TARİKATININ NİŞANI

Sanat ve Edebiyat Nişanı’nın temelleri, 1469-1830 yılları arasında var olan ve Roma Katoliliğine bağlı Saint-Michel Tarikatı tarafından verilen Saint-Michel Nişanı’na dayanıyor. 

Mont-Saint-Michel Manastırı'nda kurulan ve bir şövalyelik tarikatı olan Saint-Michel Tarikatı, 1430'da kurulan Altın Post Tarikatı'na alternatif olarak Fransa Kralı XI. Louis tarafından 1469 yılında kuruldu. 

Hristiyan şövalyeliğinin ideallerine dayalı bu tarikatın temel amacı, Fransa'nın seçkin soylularını ve entelektüellerini bir araya getirmekti.

Saint-Michel tarikatının üyeleri, aynı zamanda kendilerini 'kral tarikatının şövalyeleri' olarak adlandırıyor.

Mont-Saint-Michel Manastırı

Başlangıçta aristokrasiye yönelik bir ödül olan Saint-Michel Nişanı, zamanla sanatçıları, mimarları ve yazarları da kapsar hale getirildi.

Fransa Kültür Bakanlığı'nda Sanat ve Edebiyat Nişanı ile ilgili şu dikkat çekici ifadeler yer alıyor:

"Saint-Michel Nişanı (1469 - 1830), Sanat ve Edebiyat Tarikatı'nın öncüsü sayılabilir. Başlangıçta aristokrasiye yönelik olan bu organizasyon, 17. ve 18. yüzyıllarda pek çok sanatçının, mimarın, koleksiyoncunun ve edebiyatçının öne çıktığı bir sivil erdem tarikatı haline geldi."

Fransa Kültür Bakanlığı'nda Sanat ve Edebiyat Nişanı ifadeler (Google Translate ile çevirilmiştir.)

NİŞAN ALANLAR TARİKAT ÜYESİ KABUL EDİLİYOR

Asilzadeler, askeri liderler, din adamları, bilim ve sanat insanlarına verilen Saint-Michel Nişanı, Orta Çağ şövalyelik değerlerini ve Hristiyanlığa bağlılığı temsil ediyor.

Saint-Michel Nişanı sahipleri, tarikatın doğal üyesi olduğu belirtilirken Sanat ve Edebiyat Nişanı da söz konusu tarikate üyelik sağladığı öne sürülüyor.

Tahtında oturan Kral XI. Louis'in arkasındaki tabloda, 'Aziz Michael'ın (Başmelek Mikail) bir yılanı öldürdüğü resmediliyor.

________

ELİNE KAĞIT TUTUŞTURULAN DİZDAR, FRANSA'DA TÜRKİYE'Yİ KARALAMIŞTI

Geçtiğimiz yıllarda TRT 1'de ekranlara gelen Masumlar Apartmanı dizisiyle adını duyuran oyuncu Merve Dizdar, Fransa'da düzenlenen 76. Cannes Film Festivali'nde Türkiye'yi karalamıştı.

76. Cannes Film Festivali'nde Dizdar'a, Fransızlar tarafından "Kuru Otlar Üstüne" filmindeki rolüyle 'en iyi kadın oyuncu' ödülü verilmişti.

Eline tutuşturulan kağıdı bile okuyamayan Merve Dizdar, "Türkiye'de kadınların aşağılandığını, hak etmedikleri bir hayatı yaşadıklarını" ileri sürerek algı oluşturmaya çalışmıştı.