Türk-İslam Biliminin Şanlı Geçmişinden Bugüne: Aziz Sancar ve İlham Veren Bir Kitap Yazarımız Gazeteci-Yazar Halis Özdemir, "Türk İslam Bilim İnsanları ve iftihar Ettiğimiz Bilim İnsanı Aziz Sancar" başkıklı bu haftaki köşe yazısında Türk-İslam bilim insanlarının dünya bilim tarihine katkılarını ve Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’ın bu mirası nasıl onurlandırdığını kaleme aldı. Yazıda, araştırmacı yazar Muhammet Ruzubay’ın Aziz Sancar’ı konu alan "Aziz Sancarla 7 Gün" adlı kitabına da özel bir yer verildi. Kitap, Aziz Sancar’ın bilim yolculuğunu, insani değerlerini, Türk dünyasına olan bağlılığını ve Türk gençlerine ilham olabilecek hayat hikayesini 5 ana bölümde detaylı bir şekilde ele alıyor. Özellikle Ruzubay’ın Sancar ile Özbekistan’daki Semerkant ve Buhara gezisine dayanan son bölümü dikkat çekiyor. Ruzubay, bu eseri Sancar’a bir vefa örneği ve Türk gençliğine rehber niteliğinde bir kaynak olarak hazırladığını vurguluyor.
Türk-İslam bilginlerinden bazılarının isimlerini siz okurlarımıza hatırlatmak isteriz. Ali Kuşçu, Akşemseddin, El-Birûnî (Beyrunî), Câbir bin Hayyân, El-Cezerî, El-Kindî, Hezârfen Ahmet Çelebi, Mimar Sinan, İbn-i Sinâ, İbn'ül Heysem, Farabî, Fergânî, Hârezmî, Gazzâlî, Ömer Hayyam, Pîrî Reis, Kâtip Çelebi ve Uluğ Bey gibi varlıkları ile onur duyduğumuz Türk İslam bilim insanlarını hayır ve şükranla yadetmek boynumuzun borcudur.
Türk İslam bilim insanları dünyanın bilim alanındaki gelişmesinin önderleri olmuşlardır.
Ne hazindir ki yaklaşık iki yüz yıldır Türk İslam bilim insanları önderlik vasıflarını kaybetmekle kalmamış bu durum Türk İslam dünyasının geri kalması sonucunu da doğuran sebeplerden olmuştur.
Aziz Sancar Bilim Nobel ödülü ile bir ziya bir umut doğmasına vesile olmuştur.
Çok değerli dostum Araştırmacı Yazar Muhammet Ruzubay, Aziz Sancar hakkında kapsamlı ve özgün “Aziz Sancarla 7 Gün” adını verdiği kitap yayınlamıştır.
Muhammet Ruzubayın bu çalışması son derece önemlidir.
Muhammet Ruzubay; “Özel Röportajları” ile Özbekistan Ulusal Medya Ödülü Altın Kalem, Kazakistan Ulusal Medya Ödülü “Elbaşı” Gazetecilik Ödülü ve Kırgızistan
“Üstün Hizmet Madalyası” ödüllerine layık görülmüş bir gazetecidir.
Muhammet Ruzubay kitabı yazma gerekçesi ve kitabın içeriği ile ilgili şu bilgileri vermektedir;
“Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk 100 yılının ve Türk dünyasının ilk ve tek “Bilim Nobel Ödüllü” bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar hakkında, “Türk dünyasındaki en kapsamlı ve özgün kitap” yayınlandı.
Türk dünyası ile ilgili yaptığı gazetecilik çalışmaları, yazı, araştırma ve tarafından yazılan kitap, Mart 2024 itibariyle okurlarıyla buluşacak.
“Kitabı yazmaya 10 Aralık2015 günü karar verdim.”
Kitabın yazarı Muhammed Ruzubay TRT Haber’e yaptığı açıklamada, Aziz Sancar’ın sadece bir bilim adamı olarak değil, hadisata bakış açısı, sosyal bilimlere vukufiyeti, duyarlılığı, mutevazı, sevecen kişiliği, başarılı hayat hikayesi ve Türk dünyasına duyduğu büyük sevda ile Anadolu ve Ata coğrafyasında “Büyük Bilge” olarak kabul gördüğünü belirterek, “Aziz Sancar Hoca Nobel Ödülünü aldığı gün bu kapsamda bir kitap yazarak Türk dünyasına armağan etmeye karar verdim. Aziz Sancar’ın, özellikle, ‘Bu ödülü tüm Türk dünyası adına aldım’ demesi bende büyük sevgi, saygı ve hayranlık uyandırdı. Ben de Türk vatandaşı Ulu Türkistan’ın bir kalem erbabı, evladı olarak değerli bilgemize vefamı ifa edeceğim dedim ve o günden itibaren okumaya, not almaya, yazmaya başladım” dedi.
Muhammed Ruzubay; kitabın 5 ana bölüm ve 1 özel ekten oluştuğunu; 1.Bölümde Aziz Sancar’ın Psiko-Biyografisinin, 2.Bölümde Aziz Sancar’ın bilim yolculuğu ve bilim dünyasına kazandırdıklarının, 3.Bölümde, Aziz Sancar’ın şahsında temel insani davranış, erdem ve özelliklerin, 4.Bölümde, Aziz Sancar’ın büyük Türk milliyetçiliği, vatanperverliği ve Türk dünyası sevdasının, 5.Bölümde Aziz Sancar ile Özbekistan Semerkant ve Buhara’yı karış karış gezerek geçirdikleri 7 günün hikayesinin yer aldığını ifade etti.
“Bildiğim kadarıyla Aziz Sancar Hoca hakkında bu kapsamda ve muhtevada, (bu ana kadar) ne dünyada ve ne de Türk dünyasında böyle bir kitap yok. Çalışmamın bu konuda büyük bir eksikliği gidereceği ve Türk dünyasının ortak hafızasına, tarihe küçük ama değerli bir katkı ve belge olarak yer alacağı kanaatindeyim.” Dedi..
Hem Aziz Sancar’a vefa, hem başarı, bilim ve milli ülkülerde farkındalık oluşturması amacıyla yazdım.
280 sayfalık geniş kapsamdaki kitabı yazma amacını, “Aziz Sancar’a vefa” ve “Başarı, bilim ve milli ülküler konusunda farkındalık kılavuzu” olarak açıklayan yazar, kitabın muhtevası konusunda şu bilgileri verdi: “Kitabımın, hoca hakkında bilinenleri tekrarlayan her hangi bir kitap olmasını istemedim. Aziz Sancar’ı şanına yakışır bir ‘Evrensel İnsan’ olarak, elden geldiğince her yönüyle ele aldım ve toplam 50 küsur bilgelik, kişisel gelişim ve yönetim kitabını ve buna ilaveten onlarca makaleyi satır satır okuyarak, o kaynaklardan süzüp çıkardığım değişmez evrensel kadim bilgelik ilkeleri ile harmanlayarak kaleme aldım.”
“Aziz Sancarla 7 Gün” Kitabını özellikle gençlerimize ders çıkarmaları, örnek almaları bakımından tevsiye ediyorum.
Kitabın bir başucu kitabı olduğunu da düşünebiliriz. Bu düşüncemize okurların da katılacağı kanaatindeyim.
Aziz Sancar bilime yaptığı katkıyı büyük fedakarlık ve azminin sonucu olmasının da Türk İslam genç nesline örneklik teşkil edeceğinden şüphem yoktur.
Bu vesile ile Aziz Sancar Hocamıza içten saygılarımızla sağlıklı uzun ömürler diler başarılarının, bilime katkısının devam edeceğine inancımız tamdır.
Kitabın yazarı değerli dostum Muhammet Ruzubay’a da çalışma ve gayretlerinden dolayı teşekkür eder, tebrik ederim.
Müslüman ve Türk İslam bilim insanlarının bilim tarihine katkılarının artarak devam etmesi tarihteki şanlı mevkilerine kavuşmaları dileğimizle!
Gençler meydan sizin!
Vesselam